Strada Forestierilor 34, Băile Olănești, jud. Vâlcea

Băile Olănești

Oază de liniște și relaxare
22 sept.

Mănăstirea Frăsinei – blestemul din munţi


La mănăstirea dintre frasini, la Atosul românesc, bântuie un blestem cutremurător lăsat cu gură de moarte de Sfântul Calinic. Mai precis, la 25 de km de Râmnicu Vâlcea, în comuna Muiereasca se află Mănăstirea Frăsinei. Locul unde realitatea pare că este desprinsă dintr-o carte cu mituri. Forţele divine se luptă cu cele ale întunericului, iar biserica poartă pe umerii săi un blestem lăsat cu sute de ani în urmă.

Acestă legendă are două variante impresionante.

Prima variantă ne vorbeşte despre un tânăr călugăr, falnic şi frumos care era mereu înconjurat de femei. Fugind de ispită,  acesta s-a retras în munţi, departe de lumea agitată şi unde Dumnezeu i-a poruncit în vis să zidească un sfânt lăcaş, o mănăstire. Auzind acestea, de teamă că femeile vor da năvală în mănăstire, călugărul a ezitat. Însă Dumnezeu ia spus că nici o urmasă de-a Evei nu va tulbura liniştea  asurzitoare.

O altă variantă care nu-i dă pace asezământului este că după ridicarea obştei monahle, Sfântul Ierarh Calinic a vizitat acest ţinut tainic şi a rămas surprins de credinţa strictă şi organizarea călugărilor de acolo. Se pare însă că Sfântul Calinic a dorit să treacă pe la mănăstire neanunţat. Însă supărarea s-a abătut asupra lui, deoarece vizita neanunţată şi-a spus cuvântul.  Sfântul a avut parte de o întristare crâncenă din partea mănăstirei, prntru că a găsit acolo o adevărată  urgie, cu mâncare, alcool şi femei.

Din acel moment Sfântul Calinic pedepseşte mănăstirea printr-un înfricoşător blestem în care spune că femeile nu au acces la mănăstire. Cine îndrăznea să încalce acestă regulă avea să se înbolnăvească de boli incurabile sau  să moară în chinuri groaznice.

La aproximativ 2 km de Casa Domnului, Calinic a așezat o piartră de legământ, gravată cu litere chirilice un grav blestem  pentru cei care îl încalcă, dar şi o binecuvântare pentru cei care îl respectă.

Mai târziu, pe hotarul pietrei s-a zidit o biserică pentru femeile care îşi caută liniştea sufletească.

Locuitorii din prejur spun multe poveşti menite să confirme blestemul. Un exemplu mărturisit de cei din  sat, spune că o tânără femeie, îmbrăcată în straie bărbăteşti a încălcat legămăntul și a păşit spre mănăstire. Se pare însă că fata şi-a găsit sfârşitul într-o prăpastie de pe marginea drumului, în timp ce se întorcea spre casă.

Lista însă nu se opreşte aici, deoarece aceasta are o vastă deschidere spre lumea întâmplărilor  bizare a blestemului.

An de an Mănăstirea Frăsinei aşteaptă suflete încărcate şi apasate de diverse păcate, ca sa le alunge suferinţa.