Strada Forestierilor 34, Băile Olănești, jud. Vâlcea

Băile Olănești

Oază de liniște și relaxare
22 sept.

Parcul Natural Buila-Vânturărița

Masivul Buila-Vanturarita este situat în partea central-nordica a Judetului Valcea si face parte din Muntii Capatanii.

Masivul iese în evidenta fata de lantul principal al acestora, atat prin dispunere, cat si prin relief.

Creasta principala a Muntilor Capatanii este constituita preponderent din sisturi cristaline.

Masivul Buila-Vanturarita se intinde de la vest de Cheile Bistritei pana la est de Cheile Olanestilor.

Masivul Buila Vanturarita, prin potentialul sau deosebit, intruneste conditiile optime dezvoltarii si practicarii diferitelor forme de turism, precum turism montan, agroturism, turism monahal, sportive, de odihna si relaxare, etc.

In Parcul national Buila Vanturarita se gasesc 2 rezervatii importante: Rezervatia de Tisa si Rezervatia naturala Stogu.

Rezervatia de Tisa din Muntii Buila Vanturarita cu varful Vanturarita Mare (1855 m) este declarata Parc National prin Hotararea de Guvern nr.2151 / 30 noiembrie 2004.

Flora masivului Buila Vanturarita cuprinde numeroase specii protejate , pana in prezent fiind identificate peste 22 de specii, printe care tisa, bradisorul, floarea de colt si iedera alba.

Datorita dispunerii in trepte a masivului, aici se intalneste o fauna de clima calda, submediteraneana, cat si specii relicte, glaciare precum si numeroase specii protejate printre care capra neagra, cerbul, rasul, bursucul, vipera, soparla de stanca, cocosul de munte, etc…

Rezervatia Radita – Manzu din Muntii Capatanii

Rezervatia Radita – Manzu din Muntii Capatanii, cai de acces: din Olanesti se merge pe drumul forestier ce urca in lungul vaii Olanesti, pana la confluenta cu Paraul Cainelui si de aici pe drum forestier pana in rezervatie.

Rezervatia Radita – Manzu este o rezervatie naturala mixta situata in Mtii Capatanii , Munceii Olanestilor, in bazinul superior al Paraul Olanesti si la o altitudine intre 650- 950 m.

Conserva forme de relief spectaculoase cu aspect ruiniform, din flora salbatica, specii rare ca floarea de colt, iedera alba, stanjenei, tulichina mare iar din fauna specii periclitate si rare ca ursul brun si capra neagra.

Alte rezervatii:

                      Rezervatia Lacul Frumos din Mosoroasa

                      Rezervatia de nuferi albi si galbeni din Baile Olanesti

Cheile Cheii sunt situate in partea de nord-est a Masivului Buila-Vanturarita, fiind niste chei tipice pentru Carpatii nostrii.

Cu automobilul aveti acces atat la partea de intrare cat si la iesira din chei.

Din Ramnicu Valcea o luati in directia Bailor Olanesti si dupa 12 km faceti stanga spre satul Cheia.

Treceti de sat si pe langa niste schituri, traversati pe un pod apa care iese din chei, urcati un munte pe serpentine, treceti printr-un tunel si coborati la Cantonul Cheia, punct de intrare in chei.

In Cheile Cheii se gasesc numeroase pesteri (pe cale sa devina rezervatii naturale):

 – pestera cu lac din Cheile Cheii

 – pestera Pagodelor din Cheile Cheii

 – pestera Caprelor din Cheile Cheii

 – pestera cu Perle

 – pestera Rac din Cheile Cheii

 – pestera Clopot din Cheile Cheii

Leave a Reply